Warning: Declaration of YOOtheme\Theme\Wordpress\MenuWalker::walk($elements, $max_depth) should be compatible with Walker::walk($elements, $max_depth, ...$args) in /home/customer/www/skijasi.com/public_html/wp-content/themes/yootheme/vendor/yootheme/theme/platforms/wordpress/src/Wordpress/MenuWalker.php on line 111
 • Početak
 • Jahorina – Rađanje novog skijališta

Jahorina – Rađanje novog skijališta

Tako se namestilo, slučajno, a deluje namerno da sa Jahorinom započnem naše ski priče.

Na Jahorini sam prvi put gledao ski trke. Ciljna ravnina kroz koju proleću skijašice, klepetanje zvona, žamor navijača. Veliki šareni baloni na vruć vazduh koji se sa ledenih staza magično otiskuju put neba. To su moja prva sećanja u životu. A da, tog dana sam se i prvi put napio. Sa moje tri godine, u jednom danu na Olimpijadi koja se tada odigravala na Jahorini. Al to je već neka druga priča 🙂 i drugo vreme.

Kada film premotamo u napred, u sadašnjost, Jahorina kao ski centar godinama muku muči sa nedostkom snega, lošom infrastrukturom i viškom dugova. Deluje da toj muci, dolazi kraj.


Prethodni vikend je doneo savršeno vreme za bežanje iz grada. Sunce i plavo nebo bez oblaka = idealna je prilika za planinarenje po Jahorini. Još bolja prilika da izvidimo šta se tamo dešava, a kažu dešava se svašta. Ranac u auto, put pod točkove, pravac Jahorina :).

Za one koji nisu u toku, „Olimpijski Centar Jahorina“ se finansijski nalazi u kliničkoj smrti već neko vreme. Dugovi, blokirani računi. Dodajte na to godine bez snega, nepostojeći sistem za veštačko osnežavanje, razočarane skijaše i turiste. Savršen recept za katanac i prodaju imovine olimpijskog centra na doboš. Slobodan pad u ambis, crna budućnost i mračna finansijska priča upravo dobija svoj neočekivan obrt.

Tokom leta 2017. na čelo „OC Jahorina“ stiže bivši direktor „Skijališta Srbije“, čovek koji je uspešno sproveo infrastrukturnu revoluciju na Kopaoniku. Ljevnaić je upravljao najvećom investicijom u skijanje na našim prostorima, koja je Kopaonik od oronulog skijališta lansirala među najuspešnija „niska“ skijališta na svetu. Impresivan CV, a zato su i očekivanja od bivšeg direktora SS tj. novog direktora OC velika. Ali bez para, planovi su samo pusti snovi. No, izgleda da olimpijski centar i novi direktor imaju novčanu i političku podršku države za realizaciju planova za rekonstrukciju Jahorine. Čini se da su svi sastojci za uspeh tu, pa da vidimo šta se kuva.

Ukratko plan novog direktora i nove uprave OC Jahorina, ako sam dobro povezao konce, da postojeće ski staze (koje su uglavnom potpuno prirodne topologije) rekonstruišu tako da mogu da budu tabane i otvorene sa što manje snega, a da prime više skijaša.

Blage i široke staze kao što su npr. kopaonički „Krst“ i „Karaman greben“ omogućavaju dugu ski sezonu, jer se na njima sneg, a posebno veštački dugo zadržava i lako održava. A pokazalo se da su takve blage staze najatraktivnije većini ski turista.

Da bi skijalište bilo tržišno konkurentno i održivo u aktuelnim klimatskim uslovima, nova uprava mora da implementira moderan sistem veštačkog osnežavanja na celom skijalištu. A mora da pronađe i lageruje vodu za taj sistem.

Da bi to postigli odlučili su se na ekstreman inženjerski poduhvat: Pravljenje veštačkog jezera na vrhu Jahorine.

Put vrha smo se uputili od polazne stanice šestoseda Ogorjelica. Već posle par desetina metara uspona, tišinu planine zamenio je zvuk buldožera, eho lomljenja stena i drobljenja kamena. U svakom pravcu pogleda ka vrhu nazirala se žuta boja građevinskih mašina. Jahorina je gradilište!

Krenuli smo putem kroz šumu ka stazi Poljice,a tamo smo videli…

Neprepozatljive predele! Rekonstukcija staze je toliko intenzivna, da slobodno možemo reči da je ovo novi reljef i nova staza na mestu stare. Nasipanje staze na nekim mestima sigurno iznosi i preko 10m, a proširenje…

Još veće :).

Opseg radova na stazi Poljice je impresivan, slike teško mogu opisati ono što se vidi uživo. Staza je proširena i nivelisana. Na nekim mestima proširena 2 ili 3 puta. Ostaje pitanje da li će stići da je završe pre sezone:
jahorina poljice

Radovi na stazi Poljice ne staju tu, već vode do samog vrha, tj. izlazne stanice 6-seda Poljice. Dakle staza je do vrha „preorana“ odnosno nivelisana. Sem toga izgrađen je novi ski put koji povezuje staze Ogorjelicu i Pojice. Usečen je u planinu na mestu gde su skijaši sami sebi trasirali divlji put između ove dve staze:

Jezero.

Odabrali smo uspon ka vrhu van staze jer je doza građevinskih radova i blata bila prevelika. Okolo naokolo izbismo tačno kod veštačkog jezera koje je u izgradnji.
Prizor jezera opisuju samo dve reči:
Mega Strukturi !!!
Dok sam gledao džinovsku rupu u glavi mi je odzvanjala rumunska reklama za National Geographic serijal „Mega structures“ koji oni zovu „Mega strukturi“:). Jezero je uživo mnogo veće nego što sam očekivao iako sam unapred video fotografije.

Opet, slike teško mogu dočarati stvarni izgled i veličinu ovog jezera na vrhu. Reči teško mogu opisati činjenicu rađanja novog simbola Jahorine.

Jezero je prirodno ukomponovano u reljef planine, sem sa jedne strane gde teške mašine upravo grade zemljanu branu da bi zatvorile jezero. Šalili smo se da ako ta brana popusti, jezero će kao cunami da se izlije pravo ka Šator naselju. Možda je to plan nove uprave da se reše divlje gradnje. Šala :).

Ipak posla ima mnogo, jezero je ogroman građevinski poduhvat. Na koji tek treba da se nastave fini infrastrukturni radovi instalacije vodovodnog sistema i sistema za veštačko osnežavanje. Laički ne vidim nikakvu šansu da ovaj projekat bude završen do skijaške 2017/18 sezone.

No, to nisu jedini radovi na planini, kada smo već tu red je da osvojimo i vrh Ogrojelicu.

Vrh osvojen, pobeda, fantastičan osećaj i pogled ! 🙂
A na samom vrhu, temelji, cement i armatura, nešto je u planu da se gradi iznad izlazne stanice 6-seda:

Ali ni to nije sve, početak ski staze Ogorijleca se ozbiljno nasipa i niveliše hiljadama kubika zemlje, a grade se i vetrobrani, odnosno tarabe :).

Ako ste mislili da je to kraj, nije :). Buldožeri grade i šire ski put koji deluje da će povezati različite varijante ski staze Ogorjelica. Usput šire i nivelišu uska grla na samoj stazi.

Priroda.
Došlo je vreme da se izvučemo iz buke bagera koja nije išla pod ruku sa prelepom scenografijom Jahorine. Od Ogorjelice, preko vertikale, pa u pravcu spusta…

Olimpijske staze su za sada ostale van projekta rekonstrukcije.

U tišini visoke trave, promrzlih borovnica i starih ski liftova, Olimpik i Željo su gledali ka Romaniji. Pridružio sam im se.

Sledio je spust niz Želju, ustvari sitan slalom.
Ako imate štapove moguće je skijati slalom po travi i bez skija :), nemam slike da dokažem :).

U smiraju sumraka, preko rajskih vrata, stižemo do statorg dvoseda. Jedinog dvoseda koji je opstao.
A tamo planina živi svoj život:

Rađanje novog skijališta je u toku, držim palčeve Jahorini da joj ovog puta uspe.
Da sačuva svoju divlju lepotu, a vrati sebi skijaše.

Podeli sa drugima:

Tags: , , , , ,

Comments (4)

  • Zdravo Laki,
   hvala na lepim rečima!
   Sajt je još uvek u izradi, nije gotov. Radimo na njemu kada stignemo.
   Ali bolje da je neka ski priča online na nedovršenom sajtu nego da je uopšte nema.

   Pozdrav!!!

 • Pozdrav,
  naravno, slazem se sa vama i podrzavam svaki oblik promocije prirode, skijanja, planinarenja ….
  Ako ste zainteresirani za neki oblik saradnje zamolicu vas da se javite na moju email adresu. Za pocetak mogu predloziti razmjenu (pod „prijatelji“ ili slicno) linkova na nasim sajtovima…. ako ste za „da“ javite se da se dogovorimo oko detalja u smislu oblika/dizajna objave linka.
  Lp

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skijaši na društvenim mrežama